Pff, een concert met composities van Carl Philipp Emanuel Bach, Johan Friedrich Reichardt, Carl Friedrich Zelter, Ludwig van Beethoven en Andries van Rossem, begeleid door Dirk Luijmes (fortepiano), Stedelijk Museum Deventer

Pff? is een concertproject, waarin de luisteraars worden meegevoerd naar de periode van de Duitse vroeg-romantiek én naar het eigentijdse klankidioom van de Nederlandse componist Andries van Rossem.

De composities hadden een heel bijzondere samenhang. Zonder uitzondering vertegenwoordigden ze de zogenaamde Sturm und Drang emoties en waren ze zeer verweven met de tekst van gedichten van o.a. Petrarca, Goethe, en hedendaagse Tonnus Oosterhoff. En het was boeiend om dezelfde gedichten in de toonzettingen van verschillende componisten te horen.

Van der Heijden en Luijmes zijn begenadigde musici. Virtuoos raffinement ging bij beiden gepaard met een voordracht vol expressie en dramatiek. En zo kwam een specifieke stijlperiode tot leven.

De liederen van Reichardt, Zelter en Van Beethoven waren melodisch en harmonisch het meest toegankelijk, het prachtige, onopgesmukte stemgeluid van Van der Heijden werd ondersteund door Luijmes’ gevoelvolle spel.

Verrassend waren de werken van Bach’s tweede zoon Carl Philipp Emanuel. Met name de instrumentale Fantasia’s, waarvan één met (een later geschreven) tekst en een Rondo bleken grillige stukken, met veel wisseling in dynamiek en in tempo, je had het gevoel van hollen of stilstaan. De fortepiano of pianoforte? (overgangsinstrument tussen het klavecimbel en onze piano) hoorde helemaal bij deze stukken.

Ook was het instrument heel passend bij twee liederen en een instrumentale première van Van Rossem (aanwezig in de zaal). Bij zijn stukken dringt zich de associatie op met minimal music: dicht bij elkaar liggende motieven, die zich herhalen, veranderen en, soms hamerend, weer doorgaan.

Dit alleszins boeiende concert, met een aanstekelijk thema, werd door een klein gezelschap bezocht. Er is nog een herkansing op donderdag 2 december in de Waalse kerk te Arnhem.

Deventer Dagblad, Sietze Wierda, 1 december 2004