Sopraan Francine van der Heijden studeerde zang aan de conservatoria van Maastricht en Den Haag en behaalde aan het Londense Trinity College of Music een post-graduate “with distinction”. Zij volgde cursussen aan de Britten Pears School, Aldeburgh, Summerschool Gregynog en bij Opera Studio Nederland. Zij bereikte landelijke bekendheid door haar optreden tijdens de bijzettingsceremonie van ZKH Prins Claus in de Grote Kerk te Delft. Componisten Micha Hamel, Joost Kleppe en Andries van Rossem schreven liederen voor haar.

Francine van der Heijden werkte lang intensief samen met dirigent Ton Koopman, maar soleerde ook onder dirigenten als Jaap van Zweden (Orkest van het Oosten) Frans Brüggen (Radio Kamerorkest), John Nelson (Residentie Orkest) en Christian Zacharias (Nederlands Philarmonisch). Als La Musica (Monteverdi) daalde zij de trappen van het Concertgebouw af en opende zingend het 50-jarig jubileumconcert van het Nederlands Kamerorkest. Onder leiding van Jed Wentz werkte zij mee aan een serie opnames van Mozartopera’s. Samen met Miranda van Kralingen en Christiane Oelze nam zij alle Mozart concertaria’s voor sopraan op in zeer korte tijd. Voor die avontuurlijke onderneming met het European Symfonietta onder leiding van Ed Spanjaard, werd zij beloond met mooie recensies. Zo schreef recensent Eric Bos in Dagblad van het Noorden: ‘Maar de mooiste stem, de stem op wie we allemaal verliefd worden, een brokje bloedkoraal, is de stem van Francine van der Heijden. Wie zou niet met gloeiende wangen op haar kleedkamerdeur willen kloppen, Francine, zing voor mij!’

Francine was als solist zo’n vijftien jaar betrokken bij het ensemble Van Swieten Society onder leiding van fortepianist Bart van Oort. Zij vormt al jarenlang een duo met pianiste Phyllis Ferwerda, ook voor de vereniging Vrienden van het Lied. Het duo trad op ter gelegenheid van het 40- jarig jubileum, tevens het 50-jarig jubileum en tijdens de Mendelssohn-dag in Tivoli Vredenburg in 2015: Voor haar solo-cd met bekende en onbekende liederen van Felix Mendelssohn en zijn zusje Fanny ontving Francine een prijs van de Zwitserse radio. Haar uitvoering en cd-opname van Felix Mendelssohns concert-aria Infelice, ah ritorna eta dell’oro voor Claves Records was een wereldpremière naar aanleiding van de herontdekking van dit werk, eind jaren negentig, door prof. John Michael Cooper, Southwestern University (USA).

Najaar 2017 verscheen Francine’s cd Schubert, fern und nah (Quintone), waarop Schuberts liederen in zowel authentieke als moderne uitvoeringen te horen zijn. Zowel Phyllis Ferwerda als Bart van Oort werkten mee aan deze opnamen, evenals Dirk Luijmes op harmonium, Reyer Zwart op gitaar, bas-bariton Marc Pantus en componist Micha Hamel. Onder andere het Duitse muziekmagazine Opernglass recenseerde de cd lovend.

In 2020 doorbraken Francine en Dirk Luijmes de corona-stilte door het releasen van het album I speak your name (Etc. records). Nieuwe composities van diverse componisten werden geschreven voor de combinatie zang –harmonium en zijn op deze cd vastgelegd. Eind 2022 verschijnt de cd “Engel aan mijn bed” met werken van componist Joost Kleppe. Hierop is Francine te horen met het lied “Susanna, met het zinderend strottenhoofd…..”